Kuchnia Omanu to bogactwo smaków i aromatów. To wyjątkowe połączenie wpływów arabskich, indyjskich, perskich i afrykańskich. Dominują w niej intensywne przyprawy, które nadają każdej potrawie niezwykłego smaku i aromatu. Większość dań opiera się na ryżu, mięsie, rybach i daktylach, wśród przypraw rządzą kardamon, cynamon, szafran oraz goździki. Miejscowi przykładają ogromną uwagę do spożywania posiłków. Samo ich przygotowanie to proces, w którym istotną rolę odgrywają szczegóły. Jeśli planujesz wycieczkę tutaj, na pewno nie pożałujesz. Bogactwo smaków i atrakcji sprawi, że to będzie udany wyjazd.
Kuchnia omańska to niezwykła mieszanka smaków, przypraw i aromatów
Omańskie jedzenie to z pewnością prawdziwa fuzja smaków. Aromatyczne przyprawy, zioła i marynaty grają pierwsze skrzypce, sprawiając, że dania i potrawy smakują wybornie. To prawdziwa gratka dla wielbicieli poznawania świata poprzez najróżniejsze smaki. W rzeczywistości podstawą codziennej kuchni jest drób, jagnięcina i ryż w przeróżnych postaciach.

To tutaj powszechnie dostępne jest mięso wielbłąda. Dawniej spożywane na szczególne okazje, najczęściej w postaci lokalnych potrawek czy z grilla, w formie szaszłyków. Co ciekawe, jest ono uważane za jedno z najzdrowszych i o najniższym poziomie cholesterolu. Podczas wizyty warto również spróbować zupy z soczewicy oraz dań na bazie mięsa. Popularnością cieszą się także ryby i owoce morza. Warzywa natomiast na talerzach nie pojawiają się zbyt często.
Kuchnia Omanu i jej tradycyjne dania
Kuchnia Omanu to niezwykłe odzwierciedlenie bogatej historii kraju, różnorodności kulturowej, a także głęboko zakorzenionej gościnności. Ciekawostką jest, że gości w całym kraju przyjmuje się z radością i szacunkiem. Podanie im kawy z kardamonem oraz słodkich daktyli, uważane jest za gest serdeczności i otwartości.
Warto wiedzieć, że jedzenie w Omanie to nie tylko zaspokajanie swoich potrzeb, ale przede wszystkim akt wspólnoty i gościnności. Receptury, kolejność serwowania posiłków to rodzaj dziedzictwa kulturowego, które symbolizuje jedność. Rozpocznij swoją wizytę od poznania lokalnych smaków.

Shuwa
Shuwa narodowe danie Omanu. Jest tradycyjnym daniem z jagnięciny (lub też koziny, wołowiny czy wielbłąda) pieczonej w ziemnym piecu. Mięso jest marynowane w aromatycznych przyprawach, takich jak kurkuma, kminek, kardamon, kumin, kolendra czy cynamon, a następnie owijane w liście (najczęściej w liście bananowca lub palmowe) i powoli pieczone cały dzień i całą noc (zwykle przez 24–48 godzin) w dole z rozżarzonymi węglami co nadaje mu niezwykłej miękkość i głębi smaku. Podaje się je zwykle na specjalne okazje.
Majboos
Potrawa znana również j pod nazwą kabsa, to charakterystyczne dla Półwyspu Arabskiego danie z ryżu, gotowanego w aromatycznym bulionie o wyrazistym smaku. Bogata mieszanka przypraw nadaje mu niezwykłego smaku. Najlepiej smakuje z jagnięciną lub z dodatkiem kurczaka, ale można przyrządzać go również z rybą. Ryż gotowany jest z mieszanką przypraw, takich jak kardamon, cynamon, goździki. Można również przygotować go z dodatkiem szafranu, co nadaje mu wyjątkowy aromat i kolor.
Mashuai
To kolejna ulubiona potrawa lokalnych mieszkańców. Składa się z pieczonej na rożnie ryby, która najczęściej podawana jest z ryżem przyprawianym sokiem z limonki i pieprzem.
Harees
To tradycyjna potrawa przygotowana z pszenicy i mięsa, które gotuje się przez długi czas, aż do uzyskania gładkiej, pożywnej konsystencji przypominającej papkę. Harees jest daniem szczególnie popularnym w okresie ramadanu, gdzie pełni rolę symbolu jedności oraz gościnności lokalnej społeczności. Ze względu na sytość, często spożywany jest na śniadanie.
Muqalab
Będąc w Omanie warto spróbować Muqalab. To tradycyjne omańskie danie przygotowywane z wnętrzności, takich jak wątroba, nerki lub serce. Mięso jest krojone na małe kawałki i gotowane z mieszanką przypraw. Ma niezwykle intensywny smak. Serwowane jest jako przekąska lub dodatek do głównego dania.
Maleh
Maleh to tradycyjne danie omańskie, którego podstawą jest ryż i osolona, suszona ryba. Jest duszone z przyprawami, ale jego wyjątkowy smak pochodzi od suszonej ryby i charakterystycznych suszonych, czarnych limonek. Tradycja konserwowania ryby w ten sposób ma swoje korzenie w dawnych czasach, kiedy było to konieczne do przechowywania żywności na morskie wyprawy.

Khobz
Na miejscu koniecznie trzeba spróbować omańskiego chlebka khobz (bardzo kruchy, przypominający naszego naleśnika) z topionym serkiem, jajkiem i miodem daktylowym. To również popularna propozycja często serwowana na śniadanie.
Warte zapamiętania jest również to, że ze względu na swoje położenie na Bliskim Wschodzie, w kuchni omańskiej znajdziemy również wyśmienite kebaby i shawarmy.
Desery w Omanie – czym charakteryzuje się omańska kuchnia?

Fani słodkości nie muszą się obawiać, gdyż Omańczycy po prostu uwielbiają ciastka i przekąski. Najbardziej znanym przysmakiem jest halwa, a co jeszcze jest warte skosztowania?
Halwa
Choć nazwa podobna, to omańska halwa nie ma nic wspólnego z turecką. To rodzaj słodkiego deseru, który jest gęstą, kleistą galaretą o bogatym smaku. Przygotowywany zwykłe z wody różanej, szafranu, kardamonu, cukru, jajek, mąki (zwykle kukurydzianej) oraz masła ghee. Dodatkami są zwykle orzechy, figi czy daktyle. Halwa jest symbolem omańskiej gościnności i często serwuje się ją z kawą z kardamonem.
Mahoo
Mahoo to po prostu słodki dodatek do omańskich deserów. Jego konsystencja jest gęsta i kleista, a smak niezwykle słodki, daktylowy. Idealnie się sprawdza jako polewa do ciast i innych przekąsek.
Lokhemat
To smażona w głębokim tłuszczu kulka z ciasta drożdżowego, podobna do pączka. Podaje się ją najczęściej na ciepło z syropem (np. na bazie limonki i kardamonu) lub miodem. Jest to popularny słodki przysmak spożywany podczas uroczystości i świąt, a także jako dodatek do kawy.
Daktyle
Nie można oczywiście zapomnieć o daktylach, które w Omanie odgrywają ważną rolę zarówno kulturową, społeczną, jak i religijną. Wybór jest naprawdę ogromny. Są symbolem gościnności, życzliwości i szacunku. Od wieków stanowią cenne źródło energii i pożywienia. Ceni się je za jakość i smak. Uprawa daktyli traktowana jest jak najważniejsze dziedzictwo, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Warto przywieźć je na pamiątkę ze swojej podróży.
Kahwa
Kawa w Omanie, czyli kahwa, jest ważnym symbolem gościnności i tradycji, charakteryzującym się unikalnym aromatem dzięki dodatkowi przypraw, takich jak kardamon i szafran, a czasem również wody różanej i cynamonu. Jest podawana w małych filiżankach, bez cukru, ale obowiązkowo z soczystymi, słodkimi daktylami.
Stolica Omanu to raj dla miłośników orientalnych smaków i aromatów
Oman to kraj położony na półwyspie Arabskim. Słynie z gościnnych mieszkańców, niezwykłych widoków i bogatej kultury. Stolica Omanu to Maskat. Miasto to zachwyca połączeniem nowoczesności z tradycją oraz malowniczym położeniem nad Morzem Arabskim. Turyści mogą podziwiać piękne widoki – od pustynnych wydm po zielone oazy, góry i błękitną Zatokę Omańską. Na lokalnych bazarach, takich jak targ rybny w Maskacie unosi się zapach świeżych ryb, owoców morza, przypraw i owoców tropikalnych. W upalne dni na turystów czekają świeże soki z mango, granatu czy ananasa, oraz woda ze świeżego kokosa, która idealnie gasi pragnienie. Popularna jest także herbata podawana z mlekiem.

W okresie Ramadanu życie w Omanie zwalnia. W dzień panuje spokój, jedzenie, picie lub słuchanie głośnej muzyki w miejscach publicznych w tym czasie jest niezgodne z prawem. Wieczorami restauracje i kawiarnie ożywają, serwując zarówno tradycyjne dania omańskie, słodkie napoje, jak i kuchnię międzynarodową. Zwiedzanie Omanu to prawdziwa przygoda. Spacery, odkrywanie fortów i górskich wiosek, to prawdziwa gratka dla podróżników. Koniecznie zarezerwuj sobie wycieczkę w pobliże jednego z najważniejszych punktów, czyli wielkiego meczetu Sułtana Qaboosa.
Czyste, świeże powietrze sprawia, że każdy kto odwiedzi Oman, ma szansę poznać prawdziwą kulturę, codzienne życie lokalnych mieszkańców i bliskość natury. To pozwala oderwać się od codziennych trosk i obowiązków i naprawdę odpocząć. To świetne miejsce dla turystów, niezależnie od wieku. Potwierdzają to ludzie z całego świata, którzy coraz częściej decydują się na podróż do Omanu.
Zastanawiasz się nad najlepszą ofertą? Zajrzyj na stronę internetową TUI lub do aplikacji mobilnej. Zanim dokonasz rezerwacji, ustal termin, miejsce wylotu i budżet. Od nowej podróży dzieli Cię już tylko kilka kroków.
Artykuł Kuchnia Omanu – orientalne smaki, które zaskoczą pochodzi z serwisu Blog | Biuro turystyczne TUI.

Leave A Comment